21 Aralık 2009 Pazartesi

Milliyet Sanat Dergisi 2009 Ocak Sayısı yazım "Deli demesek de farklı desek?"



DELİ DEMESEK DE FARKLI DESEK?

SEDA TANSUKER

"Albay Kuş". Yazan: Hristo Boytchev. Çeviren: Nihal Geyran Koldaş. Yöneten: Murat Karasu. Süpervizör: Serdar Akar. Sahne Tasarımı: Başak Özdoğan Pirim. Işık Tasarımı: Mete Ünver. Oyuncular: Ali Kil, Deniz Özmen, Burak Dur, Aşkın Şenol, Ayça Aykut, Sarp Akkaya, Fatih Koyunoğlu, Ferit Kaya.

BULGAR yazar Hristo Boytchev’in "Albay Kuş" adlı oyunu, Tiyatroadam topluluğu seyirciyle buluşturyor. Yazara British Council tarafından 1997 yılında düzenlenen International Playwrights Prize / Uluslararası Oyun Yazma Yarışması'nda birinciliği getiren oyun, Bosna Savaşı sırasında yazıldı. Özgün ‘kara mizah’ örneği olan "Albay Kuş", Murat Karasu’nun yönetmenliğinde geçen sene kurulan Tiyatroadam’ın ilk oyunu…

İnsanı karamsarlığa sürüklemekten çok düşündürürken güldüren oyun, altı delinin kaderine terk edildiği manastırdan bozma psikiyatri kliniğininde geçiyor. Uyuşturucu bağımlısı sahte bir doktor, sağır bir aktör, hırsız, iktidarsızlığından yakınan Çingene onbaşı, kendisinin geceleri küçük gündüzleri normal boyutta olduğunu zanneden Titch, Albay Dimirti Fetisov ve gümrükten geçen 28 bin 375 tır şoförüyle beraber olduğunu söyleyen kadın gümrük memuru.

Tarihi geçmiş domates konserveleri dışında yiyecek hiçbir şeyleri olmayan bu manastırdan bozma yerin bahçesine, fırtınalı bir gecenin ardından gökten Birleşmiş Milletler’in işgal altındaki bölgeler için gönderdiği insani yardım sandığı düşüyor. Deliler, sandığın içinden çıkan askeri üniformalarla kendilerine bir dünya yaratıyor. Tüm amaçları, askeri birliklerini Birleşmiş Milletler’in parçası olarak ilan etmek ve Balkanlar’da bağımsız bir Avrupa toprağı olabilmek…

Sade ve tutarlı oyunculuk

Oyunun işlevsel dekorunun yanı sıra genç oyuncuların başarılı performansları da dikkat çekiyor. Abartıya kaçmadan, sade ve tutarlı oyunculuklarıyla izleyiciye akıllarından geçenleri çok net yansıtabiliyorlar.

Öğrenciyken 8. Afife Jale Tiyatro Ödülleri ’’Yardımcı rolde yılın en başarılı erkek oyuncusu’’ ödülünü kazanan Deniz Özmen’in başarısı hiç şüphesiz, uyuşturucu bağımlısı bir doktorken delilerin kararlılığı sayesinde morfin olmadan da istediği yere ulaşabileceğini fark ettiği sahnedeki dönüşümü… Burak Dur’un sağırları çok iyi gözlemlediği, bir sağır edasıyla dudak okumak için oyuncuların suratına bakmadığı sahneler haricinde sergilediği tepkisizlikten anlaşılıyor.

Fatih Koyunoğlu, Çingene gibi konuşurken abartıya kaçmadığı ve iktidarsızlık sorununu devamlı gündeme getirerek seyircinin dikkatini uyanık tutuğu için ‘yeni bir yıldız doğuyor’ dedirtiyor. Aşkın Şenol, sessiz bir tipken bir anda üniformayla özgüvenini kazanması ve bastırdığı duyguların açığa çıkışıyla karaktere dönüşüyor.

Oyunda ne kadar normal olduğunu sorgulayabileceğimiz Doktor’un şu sözleri düşündürücü: "Şimdiye kadar yalnız normal insanların izinden gittim. Tanrı bilir bu da beni belirli bir yere götürmedi. Ne coğrafi olarak ne de başka bir şekilde…" Akıllı olduklarını iddia edenler tarafından başarılamayan Balkan Yarımadası’nda bir arada yaşamanın delilerce başarılabilmesi aslında kim gerçek deli sorusunu ister istemez sorduruyor.

"Albay Kuş’" 5, 12 ve 19 Ocak’ta Oyun Atölyesi’nde izlenebilir.

(0216) 345 39 39 / www.tiyatroadam.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder