27 Aralık 2009 Pazar

Milliyet Sanat Dergisi 2009 Eylül Sayısı “Haletiruhiyemi hayal et!”


HALETİRUHİYEMİ HAYAL ET!

SEDA TANSUKER


"Haletiruhiye". Yazan: Okan Çabalar. Yöneten: Sumru Yavrucuk. Reji Danışmanları: Ayşe Damgacı, Özdemir Çiftçioğlu. Dekor: Gizem Gürsel. Kostüm; Gizem Gürsel. Işık: Cemal Baykal. Ses: Cihan Erkan. Oyuncular: Egemen Balkanlı, Okan Çabalar, Aslı Şahin, Suat Ünaldı.

Son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan kabare tiyatrolarına yeni bir soluk olarak eklenen Tiyatro Hayal Et, Okan Çabalar’ın kaleme aldığı "Haletiruhiye" adlı kabareyi Taksim Old City Comedy Club’da sahneleniyor. Usta oyuncu Sumru Yavrucuk’un yönetmenliğini üstlendiği, kadın erkek ilişkilerini konu alan kabare, üç skeçten oluşuyor ve her türlü güncel sorun, absürd mizah başlığı altında sahneye taşınıyor. Müzik ve danslarla seyirciyi de gösteriye katan "Haletiruhiye", güldürürken düşündürerek hedefini on ikiden vurmayı başarıyor. Üç skeç sırasıyla şu başlıklar altında toplanıyor; Küresel Isınma, Kadın Erkek ve Testiston.

Büyük düşman

Uzun zaman önce çok yakın bir galakside, yalnızlıktan sıkılmış olan Güneş, kendi sistemini yaratmak üzere kollarını sıvar. Üzerinde canlıların yaşayabileceği Dünya’yı, onu koruyacak Ozon tabakasını ve uydusu Ay’ı sahneye davet ederek kendi sistemini oluşturduğunu ilan eder. Dünya üzerinde yeni bir yaşam ünitesi oluşturma sürecinde hepsi insanlığın yaşaması için ellerinden geleni yapar. Aradan geçen binlerce yıl sonunda, galaktik birlik büyük bir düşmanla karşı karşıya gelir; ‘İnsanoğlu ve atıkları!’ Bu atıklar, Dünya’nın devamlı terlemesine yani küresel ısınmaya yol açar. Kabarenin "Küresel Isınma" adlı ilk bölümün konusu böyle.
İkinci bölüm "Kadın Erkek"te karşımıza, dişi aslanın avına yaklaşmasını konu alan bir belgeseli seyreden çift çıkıyor. İlişkiyi başından sonuna kadar götüren kadın ile bu ilişkide kendinden çok şey beklendiğini düşünen erkeğin diyalogları, çiftin seyretmekte oldukları belgeselle çok örtüşüyor. Derinlerinden gelen ve belgeselle alakasız seslendirme, bir hayli gülmenize ve ilişkilerde hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığını düşünmenize yol açacak hoş bir efekt oluşturuyor.

"Testiston" başlıklı bölüm, bir kadının, bir gazetenin üçüncü sayfa doktoruna, eşinin 'testiston' hormonunun fazla olmasından yakınmasıyla başlıyor. Doktorun, kocasının testosteron yani erkeklik hormonunun yüksek olduğunu, bunu azaltması için de kadınlık hormonu olarak bilinen östrojen hormonunu kocasına vermesi gerektiğini söylüyor. Doktorun, kocasına kaç doz vermesi gerektiğini dinlemeden giden kadın, hormonun ölçüsünü fazla kaçırınca durum tersine dönüyor. Peki bu olayın içersine bir peder girer ve klişeleşmiş filmleri aratmayan bir ayin başlarsa ne olur?

Yeni yıldızlar

"Haletiruhiye"nin oyuncuları performanslarıyla ayakta alkışı hak ediyor. Seyircinin de kahkahalara boğulmasına neden olan topluluk yeni yıldızlar doğuracak gibi görünüyor. Bunlardan ilk olarak göze çarpanı bu kısa oyunların yazarı ve oyuncu Okan Çabalar. Özellikle Testiston skecinde kabadayıdan eşcinsele, eşcinselden kabadayıya geçiş sahnelerinde hiç teklemiyor ve bu kadar zor bir rolün üstesinden başarıyla geliyor. Egemen Balkanlı da üstlendiği şaşı rahip rolünün hakkını vererek, sahneye çıktığı ilk andan itibaren seyirciyi şaşırtmayı başarıyor. "Küresel Isınma" skecinde Çorumlu Güneş’i canlandıran Suat Ünaldı’nın konuyu didaktiklikten uzak ve çok doğal aktarımı; Aslı Şahin’in ise bu üç skeçte de yüksek performansıyla bir dakika bile sahnede enerjisini düşürmemesi, bolca güleceğiniz ve güzel vakit geçireceğiniz bir kabare vadediyor.

Haletiruhiye’yi 22 Eylül’den itibaren her Salı Taksim Old City Comedy Club’da saat 21.00’de seyredebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder