27 Aralık 2009 Pazar

Cumhuriyet Gazetesi’nin 26 Aralık 2009 tarihli Hafta Sonu ekindeki yazım “Kabare tiyatrosuna yeni bir soluk”



KABARE TİYATROSUNA YENİ BİR SOLUK

SEDA TANSUKER


Tiyatro Hayal Et, son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan kabare tiyatrosuna yeni bir soluk olarak nisan ayında eklendi. Usta oyuncu Sumru Yavrucuk’un yönetmenliğini üstlendiği, Okan Çabalar’ın kaleme aldığı ‘Haletiruhiye’ her salı saat 21.00’de Taksim Old City Comedy Club’da sahneleniyor.

Okan Çabalar, Egemen Balkanlı, Aslı Şahin ve Suat Ünaldı’dan oluşan topluluk, yeni kurulduğu için ‘şimdilik’ seyirci problemi yaşasa da ‘Haletiruhiye’ adından çokça söz ettireceğe benziyor. Onlar aslında Sumru Yavrucuk'a gidelim bize yardımcı olur mu diye yola çıkmışlar ama tahminlerinin de ötesinde bir yardımla karşılaşmışlar.

Okan Çabalar; Hayır, kesinlikle rahatsız etmiyor ve bu durum hoşumuza gidiyor. Sumru Yavrucuk için, gidelim acaba yardımı olur mu diye düşünmüştük. Bu kadar yardım edeceğini tahmin etmemiştik. Bize çok destek oluyor. Kendi için bile röportaj vermeyen usta bizim için demeç veriyor...
Egemen Balkanlı; Sumru Yavrucuk ile reji danışmanlarımız Ayça Damgacı ve Özdemir Çiftçioğlu’yla çalışmak bize çok fazla şey kattı.

Aslı Şahin; Sumru Yavrucuk’tan oyunculuk, Ayça Damgacı’dan reji ve alt metni ve Özdemir Çiftçioğlu’ndan ise kabare pratiğinin mantığını öğrendik.


Müzik ve danslarla seyirciyi de gösteriye katan Haletiruhiye, güldürürken düşündürerek hedefini on ikiden vuruyor. Uzaydan başlayıp, kadın erkek ilişkilerini irdeleyen üç kısa oyun, sırasıyla şu başlıklar altında toplanıyor; Küresel Isınma, Kadın Erkek ve Testiston.

Küresel Isınma; Uzun zaman önce çok yakın bir galakside, yalnızlıktan sıkılmış olan Güneş, kendi sistemini yaratmak üzere kollarını sıvar. Üzerinde canlıların yaşayabileceği Dünya’yı, onu koruyacak Ozon tabakası ve uydusu Ay’ı sahneye davet ederek kendi sistemini oluşturduğunu ilan eder. Geriye insanlığın yaratılması kalır. Dünya üzerinde yeni bir yaşam ünitesi oluşturma sürecinde hepsi insanlığın yaşaması için ellerinden geleni yapar. Ancak sanıldığı kadar kolay olmayan bu süreç binlerce yıl sürer. Aradan geçen binlerce yıl sonunda da galaktik birlik büyük bir düşmanla karşı karşıya gelir; ‘İnsanoğlu ve atıkları!’ Bu atıklar, Dünya’nın devamlı terlemesine yani küresel ısınmaya yol açar. Asıl komedi tam da bu noktadan sonra başlar…

Kadın Erkek; Karşımızda, dişi aslanın avına yaklaşmasını konu alan bir belgeseli seyreden çift vardır. Çiftin diyalogları, seyretmekte oldukları belgeselle çok örtüşür. Gerçek aşkın filmlerdeki gibi olması gerektiğini düşünen ve gerçek aşkı filmlerden gördüğü şekilde tarif etmeye çalışan kadın, dişi bir aslan misali adamın düşüncelerini ‘Senden ayrılsam ne yapardın?’ sorusuyla öğrenmeye çalışır. Günümüz kadın erkek ilişkilerindeki iletişimsizliğin karikatürize edilmiş halleriyle kendinizden mutlaka bir şeyler bulacağız bu kısa oyunun sonunda dişi aslanın avına saldırmasıyla kadının adama hamle yapması bir olur…

Testiston; Varoşlarda yaşayan, kabadayı Süleyman Ağabey, karısının deyimi ile öküz Süleyman’da ‘testiston’ hormonunun fazla olmasından yakınan kadının doktora başvurması sonucunda meydana gelen komik olaylar konu alınır. Doktor, kadına kocasının testosteron yani erkeklik hormonunun yüksek olduğunu, bunun azalması için de kadınlık hormonu olarak bilinen östrojen hormonunu kocasına vermesi gerektiğini söyler. Doktorun, kocasına kaç doz vermesi gerektiğini dinlemeden giden kadın, hormonun ölçüsünü fazla kaçırınca durum tersine döner. Peki bu olayın içersine bir peder girer ve klişeleşmiş filmleri aratmayan bir ayin başlarsa ne olur? Ayı Süleyman, İçindeki Efemine Süleyman’dan kurtulup eski günlerine dönebilecek midir? Peder’in vaftiz suyu olarak rakıyı üzerine serpiştirmesi ve yanında getirdiği dergi Süleyman’ın eski haline dönmesi için işe yarayacak mıdır? Efemine Süleyman gidip yerine tekrar Ayı Süleyman geldiğinde ne olacaktır? Soruların cevapları Haletiruhiye’de!

Oyuncuların yüksek performans ve enerjilerini bir dakika bile düşürmediği üç skeçte de bolca güleceğiniz ve güzel bir gece geçireceğiniz bir kabare Haletiruhiye.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder