NEHRİN KENARINDAKİ ŞÜPHE
Seda Tansuker Selçuk
Nehrin Solgun Yüzü (Katherine Desouza)
Yazan: Nick Stafford. Çeviren: Ahmet Levendoğlu. Yöneten: Özgür Yalım. Dekor: Behlüldane Tor. Işık: F. Kemal Yiğitcan. Müzik: Sinan Bökesoy. Oyuncular: Mahmut Gökgöz, Ayça Bingöl, Gökçer Genç, Kevork Türker.
Yazar Nick Stafford’un 2006’da kaleme aldığı, özgün adı ’’Katherine Desouza’’ olan oyun, Tiyatro Stüdyosu sayesinde ‘’Nehrin Solgun Yüzü’’ adıyla Türkiye'de ‘ilk kez’ seyirci ile buluşuyor.
Büyük kentlerde yaşamanın yan etkisi olsa gerek çoğu zaman etrafımızdaki kalabalığa rağmen kendimizi yalnız hissederiz... Yeterince karmaşık olan insan ilişkilerini saydam bir labirente benzetirsek; karşımızdakini gayet net görebilir fakat onun gerçek kimliğini asla anlayamayız. İşte, "Nehrin Solgun Yüzü" de, insanı kendine bile yabancılaştıran bir büyük kentte, Londra’da geçiyor. Güven, yalnızlık, şüphe, nefret, dostluk ve aşk duygularının iç içe geçtiği bir ortamda önce kime inanacağınızı şaşırıyorsunuz. Psikolojik gerilimin ön planda olduğu oyunda, acılı baba David Desouza, hükümlü Kevin Cross, onun kız arkadaşı Fay White ile gardiyan Emile karşımıza çıkıyor.
Gençlik aşkı
Fay White, gençlik aşkı Kevin Cross’un davasını gazetede gördükten sonra onunla mektuplaşmaya başlar ve aralarında yeniden bir aşk doğuyor Hapishanede yeşeren bu aşkın da etkisiyle Fay, Kevin’ın masum olduğuna inanıyor. Kevin’ın, Thames Nehri’nin kenarında beş kadına tecavüz ederek öldürdüğüne inanmak istemiyor.
Çünkü Fay de gençliğinde Thames Nehri’nin kenarında onunla bulunmuş hatta aralarında yakınlaşma olmasına rağmen Kevin ona nazik davranarak ileriye gitmek için zorlamamış. Fay, Kevin’dan zarar gelmediğine göre; onun kadınlara tecavüz ettiğine ihtimal vermiyor. Özel bir dedektife Fay’i takip ettiriyor. Çünkü onu David’e götürecek tek yol Fay'den geçiyor. Geriye acılı bir baba olarak Fay ile tanışıp davasını anlatmak ve yardımını istemek kalıyor. Kevin kızını gerçekten öldürmüş mü öğrenmek istiyor.
Gün geçtikçe Kevin’ın davranışlarında bazı gariplikler Fay'in gözüne çarpıyor. Onun gerçekten suçlu olup olmadığından emin olamıyor. Kevin’ın davranışları onu devamlı ikilemde bırakıyor. Sonunda bir gün Kevin, bilinçsizce kurbanlarının taklidini yapıyor ve bu, tüm soruları yanıtlıyor.
Nehrin Solgun Yüzü", Kevin’ı canlandıran Gökçer Genç’e 9. Lions Tiyatro Ödülleri’nde ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazandırdı. Ödüle doymayan Ayça Bingöl’ün ve yılların tiyatro sanatçısı Mahmut Gökgöz’ün abartısız ve doğal oyunculukları da çok başarılı. Gardiyan rolündeki Kevork Türker ise vücut dilini iyi kullanıyor, gerilimli havayı dağıtarak izleyicinin yüzünde gülümsemeye neden oluyor. Dekor ve ışık efektinin başarılı iş birliğiyle, boydan boya siyah saydam bölmeler sahne üzerinde birden hapishane, oturma odası, kütüphane ya da parka dönüşüveriyor. Fakat gerilimin kesintiye uğradığı yerler de var; sahne değişimlerindeki karartmaların uzunluğu gibi. Bu uzunluk, seyircinin oyunla özdeşleşmesini kimi zaman zorlaştırıyor. Karartmadaki zamanlama biraz daha iyi ayarlanabilirse tek solukta izlenebilecek bir oyun "Nehrin Solgun Yüzü".
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder