Seda Tansuker
Cumhuriyet dönemi opera sanatının İstanbul’daki 50.yılı sebebiyle opera sanatçısı ve yazar Niyazi Ölmez’in opera arşivinden oluşan sergisi 16. Yüzyıldan Günümüze İstanbul’da Opera Serüveni Sergisi sizleri bekliyor.
400 yıllık geçmişe sahip olmasına rağmen ilk temsilini 19 Mart 1960 yılında veren, o zamanki adıyla İstanbul Şehir Operası’nın girişimleriyle başlayan bu sanat dalı, 19 Mart 2010 yılında 50. yılına ulaşacak. Bu zaman zarfında opera sanatının ve alkışların tüm detaylarına sindiği fotoğraf, köstüm, dekor maketleri, filmler ve önemli objelerle derlenmiş serginin açılışına davetlisiniz.
19 ile 28 Mart tarihleri arasında Kadıköy Halis Kurtça Kültür Merkezi’nde ziyaret edebileceğiniz sergi, yabancı misafirler için İngilizce tercüme edilerek sergilenecek.
Serginin yaratıcısı, opera sanatçısı Niyazi Ölmez’e tüm merak ettiklerimizi sorduğumuz bir söyleşi gerçekleştirdik.
Sizce Türkiye’de operaya yeterince değer veriliyor mu?
Hayır verilmiyor. Sadece halkımızın ilgisi dışında biz sanatçıların da eksiklerimiz var. Ama rakamın İstanbul’da hiç de küçümsenecek yanı yok. En azında Sesler Hazinesi konserlerinde 4000 kişiye ulaşabildik.
31 yıllık opera sanatçısısınız. Operaya ait bir sergi için arşiv biriktirme fikri aklınıza ilk olarak ne zaman doğdu?
Çocukluğumdan beri arşiv merakım var ama mesleğe girdiğim ve ilk oyunumu oynadıktan sonra ki 1979 yılında Cavalleri Rusticana ile başladım.
Operanın İstanbul’daki 50 yıllık serüvenine; kıyafetlere ve dokümanlara sinmiş alkışlarla tanık olacağımız sergiyi gezerken bunların yanı sıra bizleri ne gibi sürprizler bekliyor?
Bu bir her türlü opera ilgili objeleri içine alan kurgulanmış yine slaytlarla desteklenmiş ilklerle donatılmış bir sergi. Belki hiçbir yerde görülemeyecek bir durum.
Sergi açılışında Kadıköy Belediyesi tarafından yıllarca ayakta alkışlanan opera sanatçılarına teşekkür belgesi verilecek. Bu durum sergiyi bir anlamda vefa gecesine dönüştürecek. Gecede hangi emektar opera sanatçılarını aramızda göreceğiz?
Söylediğim gibi ilkler anılacak. Sadece İstanbul Operasında görev almış ve kayıtlarda ismi bulunan opera sanatçıları olacak.
12 Mart 2010 Cuma
9 Mart 2010 Salı
Türkiye’nin ilk ve tek opera sergisini kaçırmayın!
Cumhuriyet dönemi opera sanatının İstanbul’daki 50.yılı sebebiyle opera sanatçısı ve yazar Niyazi Ölmez’in opera arşivinden oluşan sergisi 16. Yüzyıldan Günümüze İstanbul’da Opera Serüveni Sergisi sizleri bekliyor! Türkiye’nin ilk ve tek opera sergisini kaçırmak istemezsiniz değil mi?
400 yıllık geçmişe sahip olmasına rağmen ilk temsilini 19 Mart 1960 yılında veren, o zamanki adıyla İstanbul Şehir Operası’nın girişimleriyle başlayan bu sanat dalı, 19 Mart 2010 yılında 50. yılına ulaşacak. Bu zaman zarfında opera sanatının ve alkışların tüm detaylarına sindiği fotoğraf, köstüm, dekor maketleri, filmler ve önemli objelerle derlenmiş serginin açılışına davetlisiniz…
Açılışta, yıllarca ayakta alkışladığınız operanın emektar sanatçılarına Kadıköy Belediyesi tarafından plaket de sunulacak…
19 Mart Cuma saat 20.30'da Halis Kurtça Kültür Merkezi'nde opera sanatçılarının konserinin ardından kokteyl eşliğinde açılışı gerçekleştirilecek sergiyi önemli kılan başka bir unsur ise; operaya yıllarını vermiş pek çok usta sanatçıya Kadıköy Belediyesi tarafından plaket sunulacak olması...
19 ile 28 Mart tarihleri arasında Kadıköy Halis Kurtça Kültür Merkezi’nde ziyaret edebileceğiniz sergi, yabancı misafirler için İngilizce tercüme edilerek sergilenecek.
Opera sergisinin kapanışı da açılışı gibi ses getirecek!
Bu cumartesi günü saat 15.00'te Halis Kurtça Kültür Merkezi'ndeki quartet konserine davetlisiniz!
Konserde kimler yer alıyor?
Keman; Elif Eğlar Susam
Viyola; Ayça İçen
Flüt; Ayça Aksöz
Viyolonsel; Feride Varol
Daha fazla bilgi için;
Proje Koordinatörü ve Basın Danışmanı
Seda Tansuker
sedatansuker@gmail.com